Behandla dina golv och förändra ditt hem


Du har säkerligen stött på många artiklar med tips på hur du gör om i ditt hem på bästa sätt. I dem ligger dock ofta fokuset på inredning och dekorationerna i rummet. Vi vill istället tipsa om ett annat sätt att skapa en rejäl förändring utan att du behöver köpa nya prylar eller möbler. Faktum är att du i vissa fall inte behöver köpa någonting alls bortsett från en burk olja eller liknande.

Vi syftar på att behandla golven. Så om du letar efter en guide i hur du kan förändra i ditt hem genom att renovera golven, har du hittat rätt, vi kommer hjälpa dig med allt du vill veta innan du anlitar ett snickeri stockholm.

Steg ett – slipa golven

Innan du behandlar dina golv bör du nästan alltid slipa dem. Det är för att de ska bli så jämna, rena och fina som möjligt, och det skadar aldrig.

Du kan slipa på egen hand, men eftersom att det kräver att du måste hyra en dyr, svår och mycket tung maskin rekommenderar vi dig istället att anlita en firma. Om du bor i Stockholm med omnejd finns det golvslipning Stockholm, golvslipning Täby, golvslipning Sollentuna, golvslipning Nacka, golvslipning Lidingö, och så vidare.

Med hjälp av en golvslipning Stockholm eller liknande får du dessutom en större garanti på att resultatet blir bra. Det är en stor fördel som kan vara avgörande i slutresultatet.

Steg två – behandla golven

Efter att dina golv är fint slipade tack vare en golvslipning Stockholm, och är redo för någon typ av ytbehandling, måste du välja hur du vill att golven ska se ut. Oavsett om du vill ha en hård och blank yta, en mer naturnära och mjuk yta eller en färgad yta så har vi förslag som kan vara till hjälp. En målare täby är ofta vettigt att ta in i samband med golven så man får fina ytskikt överallt.

Lack

Att lacka golv är otroligt vanligt och är det mest slitstarka alternativet. Det blir som en skyddande hinna över trägolvet vilket medför ett kraftigt skydd. Du slipper även underhålla ett lackat golv och det är mycket lättstädat.

Du kan välja mellan matta eller blanka lack, beroende på vilket utseende du är ute efter. Men en matt yta är mest lik olja och ger en naturlig och behaglig känsla.

Olja

Om du istället oljar in golven får du en levande och naturnära yta som ofta är bekväm att gå på. Det får även ådrorna i träet att bli mer uppenbara, samtidigt som det är vattenavvisande och relativt slitstarkt. Ett oljat golv kräver dock en del underhållning och det kan också vara svårstädat.

Det finns oljor med olika pigment i, vilka du kan välja om du vill förändra nyansen på golvet. Det kan ändra allt ifrån hur mörkt eller ljust golvet är till hur gult eller rött det ser ut.

Såpa

Såpa är en metod som gör dina golv fint rustika, och det blir dessutom bara finare och starkare med tiden. Det medför inget skydd till en början, utan det är underhållsarbetet som gör det mer och mer slitstarkt och tåligt. Du kan även bara använda såpa på furu eller gran, då det missfärgar andra träslag.

Om du skurar golvet ungefär en gång om året och låter det bli härdat är dock såpade golv riktigt vackra. För att inte tala om hur robusta de blir.

Bets

Om du vill få in lite färg i rummet samtidigt som du framhäver träets ådringar kan du vända dig till bets. Det finns i alla möjliga nyanser och färger i både vatten- och oljebas, men oljebas är att föredra om golven ska vara slitstarka och kräva mindre underhåll.

För att din bets ska bli så jämn och fin som möjligt bör du arbeta fort och försiktigt så att du inte råkar skvätta eller droppa på redan intorkad bets. I så fall kan fläckarna bli permanenta. Använd dessutom rätt verktyg och arbeta med ett par eller tre brädor åt gången, från ena änden av rummet till den andra.

När golvet är klart kan du även anlita snickare till att platsbygga garderob för en fulländad finish. Tänk på att du måste anlita en elektriker om du ska ha belysning i garderoben dock.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *