Tacka vet jag tak – en takhistorielektion

Tak är en av de viktigaste delarna av huset, och har varit en avgörande faktor för skydd och bekvämlighet för människor genom historien. Men hur har tagit sig ut genom tiderna? Här är en översikt över takens historia.

Tidiga tak

De tidigaste taget var gjorda av material som lera, torv, gräs och grenar. Dessa tog var vanliga i Europa och Asien, och kunde skydda mot regn och solsken. I Egypten använde man palmblad för att göra tak, och i Sydamerika använde man strån från palmer.

Tak i antika Grekland och Rom

I antika Grekland och Rom var tak gjorda av terrakotta, tegel eller marmor. Inga moderna takläggare Bålsta, med andra ord. Dessa tak var ofta dekorerade med skulpturer och ornament. Taket på Pantheon i Rom är ett exempel på ett välkänt antikt som fortfarande står kvar idag.

Medeltida tak

Under medeltiden var tak allmän gjorda av trä och täckta med strå eller lerkakor. Takvinklarna var branta för att göra taket mer robust mot snö och regn. I Europa användes också tegel och skiffer som takmaterial.

Tak under industriella revolutionen

Under 1800-talets industriella revolution blev takmaterial mer varierande (lite mer åt hållet som en takläggare Haninge skulle göra idag, med andra ord) och tillverkningsprocessen förbättrades. Tegel och skiffer är fortfarande vanliga, men använder också material som stål, järn och asfalt. Takets design blev också mer dekorativ med tillägg av tackupor och fönster.

Modern tid

Idag finns det en mängd olika takmaterial att välja mellan, inklusive betong, metall, kompositmaterial och plast. Takets design är också mer varierande än någonsin tidigare, med tillägg av gröna tak, solpaneler och takterrasser. Tak har utvecklats genom historien för att skydda mot väder och vind, och har samtidigt blivit en viktig del av arkitekturen och estetiken i ett hem. Från tidiga ler- och grästak till moderna tak med solceller Stockholm och gröna tak, fortsätter att utvecklas och förbättras. Hoppas ni tyckte den torra historielektionen var bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *