Tips vid däckbyte

Eftersom däcken är din enda kontakt med väglaget när du kör bil är det viktigt att de är av bra kvalitet. Oavsett om du väljer att byta däck själv eller om du lämnar in bilen för ett däckbyte Göteborg är det viktigt att däcken ses över ordentligt.

Hur ser däcken ut?

Med tiden tappar däcken sin förmåga att greppa tag om väglaget. Det är även så att gummit torkar med tiden. Om däcken har ett ojämnt slitage tyder det oftast på en felinställd framvagn som behövs rättas till.

Du kan kontrollera mönsterdjupet med en mätsticka. Rekommendationen är att alla däck har ett mönsterdjup om minst 3 mm. Sommardäck kan ha ett mönsterdjup om 1,6 mm och vara lagliga. Rekommendationen är dock att även sommardäck har ett mönsterdjup om 3 mm för säkerhets skull. Du som är rädd för vattenplaning bör verkligen se till att däcken har tillräckligt mönsterdjup.

Innan du byter däck bör du se till att de är rena och torra. När däcken väl är bytta bör du se över lufttrycket. Det gör du bäst när däcken är kalla. När de är varma kan temperaturen öka trycket något.

Göra det själv eller lämna in bilen?

Det är inte speciellt svårt att byta däck på egen hand i en gör-det-själv hall. I bilen finns alla verktyg du behöver. Problemet som kan uppstå är däckförvaring. Om du inte har ett förråd eller garage där temperaturen håller sig över minusgrader samt att det är torrt är det bäst att lämna in däcken för förvaring.

I förvaringsutrymmet för däcken bör det vara mörkt och svalt, men inte minusgrader. Däcken håller längre om de är upphängda. När du lämnar in bilen för ett däckbyte Göteborg ingår det oftast däckförvaring i priset. Något som kan vara väldigt fördelaktigt för dig som bor i lägenhet. Passa gärna på att besöka en biltvätt göteborg när du ändå pysslar om bilen.

Posted in bil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *