9 olika kablar och vad dom är till för

9 olika kablar och vad dom är till för

Genom tiderna har mängder med olika forskare och ingenjörer utvecklar mängder med portar för tv-apparater, datorer, antenner och olika elektronikprodukter på marknaden. Har du som många andra kliat dig i huvudet och undrat vilka kablar som används till vad när du stått i elektronikaffären? När man kollade på kabeln hemma såg den väldigt unik ut och nu när du väl står där så finns det 10st som mer eller mindre ser ut att vara exakt samma men med några detaljer som skiljer dem. I så fall har du hittat rätt, för i denna artikel kommer vi gå igenom olika kablar och adapters samt vad dom är till för. Oavsett om du köpt en begagnad dator och inte fått med kablar eller något annat kommer få guide hjälpa dig på spåret!

HDMI-kablar

HDMI-kabel  är den kabel som används mest idag för olika typer av bild och ljudöverföringar. Förr i tiden behövde man alltid flera separata kablar för ljud och bild men med HDMI-kabeln är det sen länge ett minne blott. HDMI-kablar är idag så pass utvecklade att man till och med kan föra över så väl 3D bild, surround ljud och internet. Håll utkik efter HDMI 2.1 så vet du att den stödjer alla funktioner.

 

VGA-kabel

Innan HDMI-kabeln kom så var VGA-kabeln standard för bildskärmar. Den används fortfarande och används alltid till att koppla ihop en dator med en projektor eller dataskärm. Har man råkat köpa en dator med VGA kontakt men bara har HDMI i skärmen som ska anslutas till datorn, kan man alltid köpa en adapter som omvandlar VGA till HDMI. Kolla hos din lokala elektronikaffär så har dom garanterat en till salu.

 

SCART-kabel

Har man fyndat en gammal VHS eller DVD spelare så är det garanterat en SCART-kabel som behövs för att få bild på sin TV. En SCART-kabel är en av de absolut största kontakterna som funnits på marknaden med hela 21st stift som sitter i en stor kontakt, men den är nu för tiden helt borta från nyproducerade elektronikprodukter och har ersatts av HDMI-kabeln. Letar man efter en SCART kabel är enklaste sättet att ge sig ut på Google och söka efter en. Det finns alltid någon som har en kvar i lager!

 

SCART till RCA

Vill man koppla ihop sin gamla DVD eller VHS med en nyare TV finns alltid möjligheten att köpa en kabel som konverterar från SCART till RCA. RCA-kabeln kom på tidigt 90-tal och lever fortfarande kvar än idag som ett komplement av kontakter på nya TV-apparater. Har du sett de 3 hålen i din TV som är i färgerna gul, röd, vit? Det är i exakt de hålen som kablarna ska in. Den gula kabeln överför bilden och den röda kabeln överför ljudet till den högra högtalaren medans den vita överför ljudet till den vänstra högtalaren på din TV.

 

HDMI-förlängningskabel 

När man köper en TV eller en dataskärm kommer det nästan alltid med en HDMI-kabel. Dock så brukar dem bara vara mellan 100 – 120cm långa. För att lösa det problemet så kan man alltid köpa en förlängningskabel för HDMI. Leta i affären eller sök på internet efter ’’HDMI kabel med hane och hona’’ eller helt enkelt efter ’’HDMI förlängningskabel’’. Det är en väldigt vanlig kabel så du kommer garanterat hitta en. Tänk på att leta efter en kabel med samma frekvens som den du redan har så kommer ljud och bild fungera perfekt!

 

Koaxialkabel 

Satellitkabel eller koaxialkabel? – kärt barn har många namn! Många som lever på landet har fortfarande gamla hederliga antenner på taket då modern fiber eller ADSL-internet inte finns för att streama sina favorit filmer eller för att kolla på nyheterna på kvällen. Förr i tiden kopplade man antennkabeln direkt från antennen på taket till sin TV. Idag krävs det en digitalbox mellan antennen och TV-n för att få in ljud och bild och mellan TV-n och digitalboxen ska satellitkabeln sitta!

 

Nätverkskabel 

Internet är sedan länge standard i mångas hem och oavsett om man använder fiber, ADSL eller mobiltinternet så kommer man behöva en nätverkskabel av typen Cat. Kabeln behövs för att koppla ihop modemet som tar in ditt internet med datorn eller en wifi-router som ska skicka ut ditt internet trådlöst till mobiler, datorer och tv-apparater.

 

USB-kabel

På 2000-talet var begreppet USB-kabel eller USB-laddare ett ytterst ovanligt begrepp. Mobilerna laddades med fasta adaptrar och dataöverföringar skedde med parallellportar eller serieportar. Nu för tiden vet alla vad en USB-kabel är för något. Åtminstone tror de flesta veta sig vad det är. Faktum är att det finns en uppsjö av olika USB-kablar och användningsområden för dessa. En klassisk USB-port i en dator kan användas till allt från att koppla in ett tangentbord till att få el till datorns externa ljudsystem. Vanligtvis när det kommer till lösa USB-kablar så är det en hona i ena änden, men till skillnad från många andra kablar en hane av en annan typ av kontakt i andra änden. Dom absolut vanligaste typerna av USB- kablar som finns på marknaden avslutas med en lightning kontakt för att ladda Apple produkter så som iPhones eller iPads, men också väldigt förekommande är att de avslutas med Micro-USB, USB Typ C eller mini Micro-USB  för att kunna ladda resten av världen mobiltelefoner och elektronikprodukter.

QI-kabel

Nästan all typ av mindre konsumentelektronik laddas av som sagt ovan av lightning-, micro-USB eller USB Typ C, men det finns en hel del produkter som måste ha en Qi-laddare för att kunna laddas. Denna teknik är helt trådlös där man endast lägger produkten som ska laddas mot kabelns ända så börjar den ta laddning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *