Så lyckas du med tapetseringen


Tapeter är ett väldigt enkelt sätt att få liv i ett rum. Det finns en uppsjö av vackra motiv som gör att rummet blir helt unikt. Du kan tapetsera på egen hand om du känner att du har tid och motivation. Här får du flera bra tips på vad du ska tänka på gällande tapetsering.

Glöm inte bort grundarbetet

Det viktigaste för att du ska lyckas med tapetseringen är att lägga tid på grundarbetet. Om du inte gör det är det större risk att skavanker syns i efterhand. Det finns också en risk att det bildas bubblor i tapeterna. Du måste först och främst undersöka väggen och se så det finns några skador. Om så är fallet kan väggen behöva slipas och spacklas innan. Har du inte tid för det själv kan du be en målare Stockholm eller din tapetsera ort om hjälp.

Du måste även ta bort alla spikar, skruvar och annat som kan sitta fast i väggen. Hålen som blir efter dessa måste också spacklas igen. Sitter det kvar gammal tapet måste du ta bort den. När du tror att du är färdig med grundarbetet bör du ta en extra titt. Det är enkelt att göra missar.

Använd rätt verktyg

Precis som ett måleri Stockholm behöver du rätt verktyg för att underlätta ditt arbete. I dessa ingår bland annat en hammare med klo och skruvmejsel. Du kan även behöva både stålspackel och bredspackel. Dessutom är det bra att använda en hink och svamp för att göra rent. Skydda dina händer med ett par handskar.

Ta fram allt material

Förutom verktyg behöver du också rätt material. Du måste först och främst välja rätt tapeter. Bara det kan vara en process i sig. När du valt dessa måste du köpa hem tillräckligt mycket. Därför är det bra om du har koll på måtten i rummet du ska tapetsera. Du behöver även tapetklister och spackel för att kunna slutföra ditt arbete. Om du är osäker på vilken tapet som passar bäst kan du alltid rådfråga ett måleri Stockholm. De sitter på stor kunskap och brukar vara glada att hjälpa till.

Så hanterar du limmet

Att hantera limmet på rätt sätt är något av det viktigaste om du ska lyckas med tapetseringen. För det första får du inte använda för lite lim. Det är då som det oftast uppstår så kallade blåsor i tapeterna. Se till att du limmar jämnt över varje remsa. Du får inte heller limma för många remsor åt gången. Då kommer limmet hinna torka innan du får upp dem på väggen.

Efter ett tag kommer du få in snitsen om du tittar på hur ett måleri södermalm gör. Det är främst de första våderna som brukar vara lite knepiga. Ta gärna hjälp av någon om det är första gången. Det brukar vara lite enklare om ni är minst två stycken.

Glöm inte strömbrytaren

Om det sitter en strömbrytarknapp i rummet måste den tas bort när det är dags att tapetsera där. Först måste du bryta strömmen av säkerhetsskäl. Sedan tar du bort strömbrytaren och tapetserar rakt över hålet. Skär ut ett hål med en tapetkniv medan tapeten är fuktig. Sedan sätter du tillbaka strömbrytaren.

Idag finns det väldigt många filmer du kan se på om du vill ha tips. Du kan till exempel söka på tapetsera Stockholm på Youtube om du vill se hur andra har gjort. Det är enklare att göra något själv om du har en film att gå efter.

Stressa inte

Ta det lugnt och stressa inte under tapetseringen. Om en våd hamnar fel är det bäst att ta bort den och börja om från början. Försök inte flytta den. Då är det risk att den hamnar fel igen när limmet har torkat.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *